In het kort: payleven is opgericht in 2012 en momenteel beschikbaar in 10 landen. Bij payleven geloven ze in innovatie en vinden ze dat technologie vóór jou moet werken, en niet tegen jou. In deze expert review gaan wij kijken of de technologie achter payleven inderdaad een toevoeging is aan het leven van een ondernemer. Dat doen we uiteraard, zoals je van ons gewend bent, met een kritische noot in de Payleven Expert review.

De kaartlezers van payleven

Laten we eerst eens naar de kaartlezers van payleven kijken. Er worden twee kaartlezers aangeboden:

optie 1 – kaartlezer ClassicAccepteer_pinbetalingen_met_de_mobiele_pinautomaat___payleven 3

De classic kaartlezer werkt via Bluetooth draadloos met je smartphone of tablet. Middels een gleuf maakt de kaartlezer contact met de betaalkaart. Prijs € 79 exclusief BTW.

optie 2 – kaartlezer Plus

De Plus kaartlezer leest middels een ingebouwde NFC chip de gegevens van de betaalkaart af. Dit maakt contactloze pin- en creditcardbetalingen mogelijk (bv. Apple Pay). Prijs € 99 exclusief BTW.

Zowel de Classic als Plus zijn van een stevige behuizing voorzien. Dit geeft het apparaatje gewicht en dus heb je het gevoel dat je echt iets in je handen hebt. In onze ervaring maakt het apparaatje snel verbinding via Bluetooth en werkt het gebruiksvriendelijk. Daarentegen zou de gebruiksaanleiding uitgebreider mogen zijn en is batterij redelijk snel leeg.

Kaartlezer Classic vs. Plus

Accepteer_pinbetalingen_met_de_mobiele_pinautomaat___payleven 2De interface van de Classic en Plus kaartlezers zijn exact hetzelfde. Neem daarbij dat zowel de Classic als de Plus via Bluetooth contact maken met je smartphone of tablet en je begint je af te vragen wat het verschil tussen de twee is. Het verschil zit hem in de technologie die gebruikt wordt om een betaalkaart te lezen. Bij de Classic wordt de welbekende gleuf gebruikt, waar de betaalkaart ingestoken kan worden. Dit is niets nieuws, waardoor het systeem vertrouwd voelt voor de gebruiker.

De Plus kaartlezer maakt gebruik van een NFC chip. Met deze chip kunnen betaalkaarten gelezen worden zonder dat de kaart contact maakt met het apparaatje. Ook maakt deze nieuwe technologie het in de nabije toekomst mogelijk om de klanten via hun smartphone of tablet te laten betalen. De smartphone of tablet dient dan tegen de kaartlezer aangehouden te worden. In een aantal landen is dit al mogelijk, maar in Nederland laat het nog even op zich wachten.

Op dit moment is iedereen nog steeds gewend om via de betaalkaart te betalen en niet via je smartphone of tablet. De technologie achter de Plus kaartlezer is innovatief, maar nog weinig smartphones of tablets ondersteunen het. De kaartlezer plus is daarom niet perse een vooruitgang op de classic editie.

De ondersteunende betaalkaarten

Zowel kaartlezer Classic als Plus ondersteunen alle grote betaalkaarten – VISA, VPAY, MasterCard, Maestro en American Express.

De payleven app

De eerste indrukken in het kort samengevat: professioneel, vlot en makkelijk in gebruik. De applicatie start snel op en reageert vlot op onze handelingen. Naarmate we langer met deze applicatie aan het spelen waren, werden onze eerste indrukken alleen maar bevestigd. Met de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie zit het wel goed!

De applicatie maakt het mogelijk om producten (incl. productinformatie) in één catalogus op te slaan. Met deze productcatalogus houd je bij een gering aantal producten/diensten makkelijk het overzicht. Selecteer een product, druk op afrekenen en de klant kan de betaling in gang zetten. Via de e-mail kan een betalingsbewijs opgestuurd worden.

Meerdere medewerkers in je team? Via de instellingen van de applicatie kun je eenvoudig een medewerker toevoegen. Per medewerker kun je aangeven wat voor hun de mogelijkheden zijn – betaling aannemen, product toevoegen of de verkoopcijfers monitoren.

De ‘recent sales history’ tool geeft je inzicht in de verkoopcijfers van de afgelopen tijd. Zo kun je eenvoudig de resultaten per product zien en de productvoorraad checken. Handig voor een kort en duidelijk overzicht van de verkoopresultaten.

Natuurlijk zijn er ook een aantal verbeterpunten die wij niet onopgemerkt willen laten. De applicatie houdt weinig rekening met verkopen buiten de applicatie om. Hierdoor kun je een vertekent beeld van de verkoopcijfers of de voorraad krijgen. Een ander verbeterpunt geldt met name voor ondernemers die veel producten of diensten aanbieden. Met de productcatalogus is het lastig het overzicht te houden, naarmate er meer producten/diensten toegevoegd worden.

De applicatie van payleven is gratis beschikbaar in de Android en Apple store en is door ons op beide besturingssystemen getest voor de Payleven Expert review.

Prijzen en uitbetaling Payleven Expert review

Zoals al eerder benoemd betaal je voor de kaartlezers een eenmalige prijs (Classic € 79 en Plus € 99). Naast deze eenmalige kosten betaal je 2,75% tot – 1,50% per transactie. Bij payleven geldt hoe hoger de maandelijkse omzet, hoe lager het tarief. Blijkt je omzet afgelopen hoger te zijn uitgevallen? Dan heb je recht op een lager tarief en betaalt payleven het verschil terug. In vergelijking met andere mobiele betaalsystemen hanteert payleven een gemiddelde prijs per transactie.

Als je het ons vraagt is een mPOS systeem interessanter voor kleinschalige ondernemers dan de traditionele point of sale (POS) systemen. Het voordeel is dat je geen abonnementskosten, vaste toeslagen en onderhoudskosten kwijt bent. Iets wat bij de traditionele systemen wel het geval is.

De betalingen worden gemiddeld binnen 1 tot 3 werkdagen overgemaakt. payleven betaalt iedere dinsdag, donderdag en vrijdag uit. Afhankelijk van je bank staat het de volgende dag op je rekening. Aan de ene kant vinden wij het fijn dat payleven geen beloftes maakt die ze niet na kunnen komen, maar de belofte ‘1 tot 3 dagen’ geeft wat ons betreft niet echt duidelijkheid.

De klantenservice van payleven

payleven heeft uitgesproken dat het met haar klantenservice het verschil t.o.v. de concurrentie wilt gaan maken. Wij hebben zelf geen contact opgenomen met de klantenservice, maar uit andere reviews blijkt dat het personeel van payleven bijzonder vriendelijk is en professionele ondersteuning verleend. De klantenservice is via de e-mail, per telefoon, via een live-chat op de website en via sociale media bereikbaar. Het lijkt erop dat de klantenservice van payleven de zaken op orde heeft.

Onze bevindingen over Payleven Expert review

Wij hebben met tevredenheid gebruik gemaakt van de kaartlezer en de smartphone applicatie van payleven. Het werkt allemaal vlot en het oogt vertrouwelijk. Als we de reacties van andere reviews mogen geloven behoort de klantenservice tot één van de betere onder de aanbieders van mPOS systemen. Wij zien dan ook geen reden om niet voor payleven te kiezen, zoals je ook kan lezen in onze Payleven Expert review.

Het enige waar wij tegen aanliepen is de uitbetalingstermijn. In vergelijking met andere aanbieders kan de uitbetaling redelijk lang duren. Daarnaast krijg je geen duidelijkheid wanneer je de uitbetaling precies mag verwachten. Een ander puntje van kritiek is de onoverzichtelijkheid van de productcatalogus op het moment dat je meerdere producten en diensten wilt toevoegen.

 

De applicatie van Payleven is gratis beschikbaar in de Android en Apple store en is door ons op beide besturingssystemen getest voor de Payleven Expert review.