Bijna alle nieuwe smartphones werken met het betaalsysteem via NFC. Apple besluit hier een einde aan te maken door met een eigen mobiele betaalsysteem te komen. De smartphones worden straks uitgerust met iBeacons. Dit is een nieuw mobiele betaalsysteem dat bekend gemaakt is bij de presentatie van de nieuwe iPhones. NFC chips werden de laatste tijd als een revolutie gezien. Met NFC werd het mogelijk om zonder pincode contactloos te betalen in een restaurant of bij andere winkels. De eerste testen werden hiermee in de Horeca rond augustus uitgevoerd. Mobiele betaalsysteem Apple komt iBeacons te heten.

iBeacons is een onderdeel van het nieuwe ios 7 dat onlangs gelanceerd is op alle smartphones en iPads van Apple. Het systeem zou werken op Bluetooth, maar verbruikt een stuk minder van de batterij door het Bluetooth Low Energy systeem. Naast betalen zouden er nog veel meer opties met iBeacons mogelijk zijn. Het systeem is zo geprogrammeerd dat het herkent waar je bent. iBeacons ziet direct in welke winkel je bent en presenteert een paar aanbiedingen. Dit zouden zelfs aanbiedingen kunnen zijn die speciaal voor iBeacons gebruikers bedacht zijn. Het systeem kan zelfs in een museum gebruikt worden. Zo kan het systeem schilderijen herkennen en hier audio commentaar bijgeven.

Mobiele betaalsysteem Apple

Ondanks de vele mogelijkheden zal iBeacons in eerste instantie een nieuw mobiel betaalsysteem van Apple worden. Banken worden zo in een lastig parket gesteld. Gaan ze meerdere bedrijven steunen met hun mobiele betaalsystemen of kiezen ze toch voor iBeacons. Het zijn allemaal keuzes waar we de komende maanden waarschijnlijk meer van gaan horen. Veel specialisten zijn al enthousiast vooral over de mogelijkheden om speciale aanbiedingen voor mobiele betaalsysteem klanten te maken. De opties worden zo een beetje uitgebreider vergeleken met een normaal mobiel betaalsysteem. Bij Apple draait het dus al lang niet meer om de gewone NFC chip als mobiele betaalsysteem.