De Horeca in Nederland ziet veel mogelijkheden in mobiel betalen. Zo kunnen Nederlanders die geen cash opzak hebben eenvoudig een betaling doen voor hun drankje. Het is voor de horeca een stuk voordeliger dan mobiel pinnen. Het is nog lang niet mogelijk om mobiel te pinnen op het terras. In Leiden kan je straks zonder problemen met je mobieltje betalen op het terras. Het is een test die op 150 plekken in Leiden wordt ingevoerd. Bedragen tot vijfentwintig euro kunnen straks met het mobieltje op het terras worden betaald. Mobiel betalen in Leiden wordt als proef eind augustus voor het eerst mogelijk gemaakt.

De Horeca in Leiden hoopt dat ruim duizend mensen van de mogelijkheid om mobiel te betalen gebruik gaan maken. De betalingen worden rechtstreeks van de bankrekening geboekt. Tijdens de proef zullen ING, ABN Ambro en de Rabobank samenwerken om de betalingen van de bankrekeningen mogelijk te maken. Verder zullen KPN en Mastercard ervoor zorgen dat het mobiele betalingsverkeer in goede banen loopt. Uiteindelijk hoopt de horeca Leiden dat de proef een succes is en het in de toekomst standaard mogelijk wordt om met je mobiel te betalen op het terras.

Mobiel betalen in Leiden

Voor het mobiel betalen op het terras in Leiden is een smartphone nodig met NFC chip. Er hoeft geen pincode te worden ingevoerd, waardoor betalingen veel sneller verlopen. Hierdoor kunnen serveersters in de horeca sneller verder met het helpen van andere klanten in het restaurant of op het terras. Over de proef wordt al jaren gesproken, maar tot nu toe was het nog nooit in de praktijk uitgevoerd. Het grote voordeel is dat betalingen sneller kunnen, maar het grote nadeel is dat alle kassa’s nog moeten worden uitgevoerd voor een NFC betaling. Hierdoor kan het nog jaren duren voordat heel Nederland klaar is voor mobiel betalen in winkels en horeca gelegenheden.