Het grootste mobiele geldplatform ter wereld vind je in Afrika. Het systeem M-PESA waarbij M voor mobiel staat en Pesa het Swahili woord is voor geld. En is ontwikkeld door telecomprovider Safaricom (waar Vodafone grootaandeelhouder van is). Dit is niet alleen het grootste mobiele betaalsysteem binnen Kenya maar is het grootste mobiele betaalsysteem ter wereld. Wanneer er naar cijfers gekeken wordt, betaalt twee derde van de (volwassen) Kenyaanse bevolking regelmatig met M-PESA. Dit komt neer op 18 miljoen mensen die mobiel betalen in Afrika door middel van dit systeem!

Betalen met je telefoon voor een taxi

Wie in New York, Londen, Parijs of zelfs Amsterdam met zijn mobiel een betaling wil doen in een taxi wordt voor gek uitgemaakt. In Nairobi is dit al jaren de normaalste zaak van de wereld. Een krantje afrekenen bij de kiosk? Betaal met je mobiel.

In veel landen komen mobiele betaalsystemen moeilijk of zelfs helemaal niet van de grond omdat dit tegengewerkt wordt door financiële toezichthouders of banken. M-PESA daarentegen groeit vrolijk door en wordt inmiddels ook in landen als Afghanistan, India en Tanzania gebruikt. Naast dat je M-PESA kunt gebruiken voor mobiele betalingen kan je er ook geld mee lenen.

Mobiel betalen in Afrika mobiele wereldmarkt?

Wanneer er naar leiders op de mobiele wereldmarkt gekeken wordt, hoeft Safaricom alleen maar een goedkope smartphone te ontwikkelen. De merknaam en het distributienetwerk zijn er al. Ook is al bekend dat zowel Android als iOS deze mobiele oorlog niet zullen gaan winnen, waar twee honden vechten gaat een derde er met het been vandoor, de vraag is wie. Er zijn nog meer kapers op de kust maar na het ontwikkelen van een mobiel betaalsysteem dat wereldwijd al het meeste gebruikt wordt zou de smartphone wereldmarkt overnemen een logische volgende stap kunnen zijn voor Safaricom.