Het Mobiel betaalsysteem vervangt OV-Chip. Touch & Travel is het nieuwe mobiele betaalsysteem dat de OV-Chipkaart gaat vervangen. Het grote verschil met de OV-chipkaart is dat je vanaf nu moet gaan inchecken met je smartphone. Op ten duur zal iedereen een smartphone hebben en kan de ouderwetse OV-Chipkaart vervangen worden. Een mobieltje heeft iedereen namelijk opzak en de OV-Chipkaart wordt nog wel eens vergeten. Dit maakt betalen via de smartphone voor veel reizigers een stuk eenvoudiger. De eerste proeven zijn inmiddels al gestart bij vervoersbedrijf Arriva.

Het grootste voordeel van een mobiel betaalsysteem via de smartphone is dat opladen niet meer nodig is. De smartphone boekt het benodigde geldbedrag bij het in en uitchecken direct van je bankrekening. Dit voorkomt weer een hoop frustratie bij reizigers, zoals op dit moment gaande is met de OV chipkaart. In Duitsland is het nieuwe mobiele betaalsysteem Touch & Travel een groot succes. Hier wordt al jaren met dit systeem gewerkt in combinatie met het papieren buskaartje. Volgens de bedenker van Touch & Travel was de Ov-Chipkaart 15 jaar geleden een innovatie. Met de huidige generaties van smartphones is dit juist een innovatie, in plaats van de Ov-Chipkaart.

Mobiel betaalsysteem vervangt OV-Chip

Nog een voordeel aan het mobiele betaalsysteem is dat het goedkoper is. Een Ov chippaaltje kost dus veel geld. Elk paaltje heeft een serverruimte en glasvezelverbinding nodig. Bij Touch & Travel wordt er gewoon gebruik gemaakt van de mogelijkheden op een smartphone. De meest gebruikte techniek is de NFC chip. Voor de smartphone werkt dit hetzelfde als een smsje versturen. In en uitchecken gaat hierdoor razendsnel. In de toekomst zou in en uitchecken niet eens meer nodig zijn. Met een speciale app kan de reiziger gevolgd worden. De app berekend vervolgens de reiskosten en schrijft dit automatische af van de bankrekening. Dit maakt mobiel betalen binnen het openbaar vervoer een stuk eenvoudiger.