Het aantal contactloze betaling die in Nederland plaatsvinden maakte het afgelopen jaar een ongelooflijk snelle groei mee. Winkels en horecagelegenheden zijn inmiddels wel overtuigd van de voordelen van het contactloos betalen in Nederland via de telefoon of met de bankpas. Door deze technologie gaat het afrekenen niet alleen sneller. Uit onderzoek blijkt dat de consument meer uit lijkt te willen geven als het betalen contactloos geschiedt.

Contactloos betalen in Nederland als een raket

Toen banken en betalingsmedewerkers in 2014 de technologie voor contactloos betalen in Nederland op de markt brachten duurde het een paar maanden. Voordat iedereen er vertrouwd mee raakte. Sinds januari 2015 is de groei als een raket gegaan. Dit duidden cijfers van Betaalvereniging Nederland aan. Alleen vorig jaar al werden er bijna 135 miljoen aankopen betaald door middel van contactloos pinnen. Op dit moment zijn er al meer dan 15 miljoen contactloze betaalpassen en mobiele telefoons met een betaalapp in omloop. Dit zijn echt ongelooflijke cijfers. Het is volgens de nieuwste cijfers mogelijk om nu bij 123.000 betaalautomaten te pinnen. En dat door slechts de mobiele telefoon of de bankpas voor een betaalterminal te houden.

Het aantal contactloze betalingen steeg per maand met haast 25 procent en in januari 2016 werden er 31 miljoen contactloze transacties vastgelegd op een totaal van 263 miljoen pinbetalingen, wat haast 12 procent van het totaal is. Een jaar ervoor was dit aandeel niet meer dan 1,2 procent.