Op dit moment worden er voornamelijk betaalpassen voor contactloos betalen gebruikt. Dit zou in de toekomst snel kunnen gaan veranderen. Want in de nieuwere smartphones zit een NFC-chip. De chip zal de functie van de betaalpassen als het ware over kan nemen.

Contactloos betalen

De twee meest belangrijke besturingssystemen voor smartphones zijn Android en iOS. Deze hebben al apps (Google Wallet en Apple Pay). Deze apps zorgen dat men al contactloos met de mobiele telefoon kan betalen. Deze elektronische portemonnees kunnen helaas nog niet aan een Nederlandse bankrekening gekoppeld worden.

De NFC-chips zijn eenvoudig in allerlei gebruiksvoorwerpen toe te passen. Daarom bedachten meerdere fabrikanten ook andere producten waar een chip toegepast kan worden. In bijvoorbeeld horloges, stickers en zelfs handschoenen. Op Tomorrowland, een Belgisch dancefestival, konden de bezoekers dit jaar alleen maar met NFC-polsbandjes hun betalingen doen. Hierdoor waren er minder lange wachtrijen bij eet- en drankstandjes. Ook konden de organisatoren van het festival flink wat geld besparen op het beveiligen en het verwerken van cash geld.