In mei 2017 werd gestart met een proef om de OV-chipkaart digitaal via de smartphone te gebruiken. OV-chip mobiel zou de toekomst van de OV-chipkaart moeten worden. Je OV-kaart vergeet je immers nog wel eens, maar vrijwel iedereen heeft bijna altijd een smartphone bij zich. Bovendien scheelt dat weer een pasje in de portemonnee.

Helaas is de proef met OV-chip mobiel halverwege 2018 stopgezet. Volgens Translink, het bedrijf dat de OV-chipkaart ontwikkeld heeft, zegt dat er “nieuwe technologie nodig is” voordat de OV-chipkaart op je mobiel ingevoerd kan worden.

 

Moeilijkheden met betaling OV-chip mobiel

10.000 Reizigers waren uitgekozen om de OV-chip mobiel te testen, maar uiteindelijk werd het slechts door zo’n 8.000 mensen gebruikt. Grootste struikelblok was de betalingsmethode voor de mobiele OV-chipkaart. Naast er een OV-chipkaart app gedownload moest worden, was het ook nodig om nog een andere app te downloaden, een soort digitale portemonnee. Het activeren van deze portemonnee en het koppelen ervan aan de OV-app waren erg ingewikkeld.

Daarnaast werkte de app niet op iPhones.

 

Positieve geluiden OV-chip mobiel

Toch kwamen er wel enige positieve resultaten uit. De reizigers die het installeren en activeren van de apps voor elkaar kregen, waren namelijk wel goed te spreken over het systeem.

Helaas is de OV-chip mobiel toch stopgezet, omdat de technologie eerst verder ontwikkeld moet worden.

 

Flinke investering

Voor de OV-chipkaart is het falen van deze proef de zoveelste mislukking in de ontwikkeling van de OV-kaart. De proef met OV-chip mobiel kostte bij elkaar enkele miljoenen euro’s. Niet alleen Translink, maar ook KPN en Vodafone investeerden in de ontwikkeling ervan.  

 

Toekomst van OV-chip mobiel

Translink stelt nog steeds te geloven in reizen met het openbaar vervoer met een OV-chipkaart op je mobiel. Toch zijn er voorlopig nog geen nieuwe ontwikkelingen in zicht die dit in de toekomst mogelijk moeten gaan maken.

 

OV met je mobiel bij Arriva

De OV-chipkaart op je smartphone zit er dan misschien nog niet in, maar vervoerder Arriva en softwareontwikkelaar VMC.ai zijn in oktober 2018 begonnen met een andere proef voor mobiel betalen voor het openbaar vervoer. Hierbij koopt de reiziger via de mobiele telefoon een digitale munt, genaamd een VAI-token. Bij het betreden en verlaten van een vervoersmiddel moet de reiziger een QR-code op de smartphone laten scannen bij wijze van in- en uitchecken.

Deze test wordt nu enkel nog gedaan op buslijn 497, die tussen Gouda en Schoonhoven rijdt.