De afgelopen jaren is betalen met behulp van een pinpas enorm populair geworden, mede dankzij het invoeren van contactloos pinnen en pinnen met een mobiele app van een bank. Als je deze dagen niet met een pinpas terecht kan bij de kassa van een winkel, kan dat nog wel eens even wat schrik opleveren – heb je überhaupt wel contant geld mee? Toch is er nog steeds meer mogelijkheid tot contant betalen dan mogelijkheid tot pinnen.

 

Pinnen niet overal mogelijk

Tegenwoordig is pinnen zo normaal en populair dat je haast zou denken dat contant geld overbodig is geworden. Toch is het niet aan alle kassa’s mogelijk om met de pinpas te betalen. “Slechts” bij 82% van alle kassa’s bestaat de mogelijkheid tot pinnen. Hier tegenover staat dat betalen met contant geld mogelijk is bij 96% van de winkeliers.

En hoe zit dat dan met de winkeliers bij wie je met zowel contant geld als een pinpas niet terecht kan? Die laten hun klanten betalen door middel van het opsturen van een rekening.

 

Pinpas gemakkelijker én veiliger

Waarom heeft pinnen de afgelopen jaren zoveel aan populariteit gewonnen? De voornaamste redenen die deze stijging verklaren zijn het gebruiksgemak van de pinpas en de veiligheid voor winkeliers. Eén pasje is makkelijk overal mee naartoe te nemen, het geeft geen gedoe met kleingeld en ermee betalen gaat sneller.

Een ander voordeel is dat het voor winkeliers veiliger is als veel mensen pinnen. Dit betekent immers dat er minder contant wisselgeld in de winkel aanwezig hoeft te zijn. Minder contant geld aanwezig betekent dat het minder aantrekkelijk is voor mogelijke overvallers om de betreffende winkel te overvallen.

Een nadeel van het pinsysteem is dat het kwetsbaarheden heeft zoals een hack of storingen in het systeem.

 

Verdwijnt contant geld helemaal?

Er zijn zorgen geuit over de mogelijkheid dat de pinpas contant geld helemaal zou doen verdwijnen op den duur. Toch blijkt uit onderzoek dat de kans groot is dat in de nabije toekomst gewoon met contant geld kan blijven worden betaald. Uit onderzoek blijkt dat de kans 90% is dat in winkels over vijf jaar nog steeds met cash betaald kan worden.

 

De toekomst van betalen

Hoewel contant betalen een optie blijft, zal het pinnen wel aan populariteit blijven winnen. Vooral in kleine winkeltjes, zoals de lokale groenteman, en bij marktkraampjes zal waarschijnlijk een stijging te zien zijn in de mogelijkheid tot pinnen.