Betalen met je smartphone

Banken zijn continu op zoek naar manieren om betalen nog soepeler te laten verlopen. Eén van de nieuwste ontwikkelingen is de mogelijkheid om met je smartphone te betalen bij pinautomaten in winkels. De meeste mensen hebben hun smartphone immers altijd bij zich. Handig toch!

Limieten van mobiel betalen

Betalen met de mobiele telefoon kan bij pinautomaten waarbij je contactloos kan betalen. De meeste winkels beschikken inmiddels over dit soort pinautomaten. Tot €25,00 kun je contactloos betalen zonder een pincode in te hoeven voeren. Voor bedragen boven de €25,00 of wanneer je met achtereenvolgende betalingen opgeteld boven de €50,00 komt, is een pincode wel nodig. Net als bij betalen met een pinpas wordt het geld direct van je rekening afgeschreven.

Waar moet je smartphone aan voldoen?

Om contactloos te kunnen betalen met je smartphone, moet deze een Android versie van 5.0 of hoger hebben. Het is voor iPhones nog niet mogelijk om contactloos te bepalen. Dit komt doordat andere partijen, zoals banken, de NFC op iPhones nog niet mogen gebruiken van Apple.

Ook moet je smartphone beschikken over een NFC-chip. Om te betalen maakt deze NFC-chip namelijk contact met de NFC-chip van de pinautomaat.

Betalen met je mobiel is eenvoudig en snel. Geen gedoe meer met pasjes!

 

Welke app heb je nodig?

Bij de meeste banken is het nodig om een extra app op je smartphone te downloaden voor mobiel betalen. Hieronder vind je een overzicht van de banken en of er een aanvullende app nodig is:

 

Hoe werkt mobiel betalen?

Nadat je de app hebt geïnstalleerd en/of mobiel betalen hebt geactiveerd, kun je met je smartphone afrekenen! Dit is erg simpel en werkt voor vrijwel alle banken hetzelfde:

  1. Zet het scherm van je smartphone aan.
  2. Houd je smartphone dichtbij de betaalautomaat.
  3. Bedrag boven de €25,00? Dan vraagt je smartphone om je pincode voor mobiel betalen. Dit is vaak een code die jij zelf voor de mobiel betalen app in kan stellen. Ook kun je instellen om je vingerafdruk te gebruiken in plaats van een code.
  4. Na het invoeren van de code, houd je je smartphone nog een keer bij de betaalautomaat.
  5. De betaalautomaat geeft aan of de transactie gelukt is.

 

Telefoonhoesje

Let er bij het mobiel betalen op dat een eventueel hoesje om je smartphone open geklapt is. Het scherm kan namelijk weer uitgaan als je het hoesje dichtklapt en dan werkt het betalen niet.

Lukt het je smartphone niet om te verbinden met de pinautomaat? Dan wil het ook nog wel eens helpen om je mobiel uit het hoesje te halen. Soms verstoort dit de NFC-chip namelijk. Zorg er ook voor dat de NFC aan staat op je mobiel!

 

Is mobiel betalen veilig?

Je vraagt je wellicht af of betalen met je mobiel nu wel zo veilig is. Dat is het! Doordat er lage limieten aan het betalen zitten (€25,00 per keer en €50,00 opeenvolgend) kunnen kwaadwillenden je nooit veel geld afhandig maken mocht je je mobiel verliezen. In het geval van verlies of diefstal is het natuurlijk wel noodzakelijk om contact op te nemen met je bank, zodat het mobiel betalen gedeactiveerd kan worden! Geef je dit op tijd door, dan kan je bedragen die daarna door anderen afgeschreven worden, vaak terugkrijgen van de bank.

Daarnaast kun je bij de meeste mobiel betalen apps instellen dat je mobiel altijd om je pincode of vingerafdruk vraagt, ook voor bedragen onder de €25,00.