Point of Sale (POS)

Als winkelier, maar ook als klant heb je er vaak mee te maken: een POS. De afkorting staat voor Point of Sale, maar veel meer wordt daar niet duidelijk van, want wat is een POS nou precies? Waar bestaat een POS-systeem uit? En wat is het verschil tussen een kassa en een POS-systeem?

 

Wat is POS?

Letterlijk vertaald is een POS een plek waar de verkoop plaatsvindt. Winkeliers doelen hiermee vaak op de kassa of toonbank, de omgeving directe omgeving waar de klant de producten afrekent.
Een POS-systeem is een computergestuurd kasregister. Naast dat je met een POS-systeem klanten af kan laten rekenen, zitten er nog veel meer functies bij, zoals voorraadbeheer en het weergeven van klantgegevens en verkoopstatistieken. Ook is een POS-systeem veel uitgebreider dan een normaal kasregister wat betreft rapportages.
Vaak wordt met zowel de term POS-systeem als enkel POS hetzelfde bedoeld, namelijk een POS-systeem.

 

Waar bestaat een POS-systeem uit?

Een POS-systeem bestaat meestal uit een computer waarop de software staat, een bonnenprinter, barcodescanner en pinapparaat. Vaak heeft het computerscherm een touchscreen waarop de producten kunnen worden aangeslagen en bijvoorbeeld kortingen en betaalmogelijkheden kunnen worden geselecteerd.
Het systeem kan bovendien gekoppeld worden aan andere systemen rondom het beheer van een voorraad in een magazijn, webshop of bijvoorbeeld in een supermarkt. Op deze manier kun je de voorraad slim beheren.

 

Verschil kassa en POS-systeem

Een POS-systeem is in feite dus een kassa, maar toch is er een verschil tussen een kassa en een POS-systeem. De term “kassa” doelt er meestal op dat er enkel betaald kan worden. Met een POS-systeem zijn veel meer handelingen mogelijk naast betalen. Je zou kunnen zeggen dat een POS-systeem de moderne kassa is!

 

POS-systeem op tablet

Naast dat een POS-systeem op een vaste plek in een winkel gebruikt kan worden, kan het ook worden geïnstalleerd op een tablet. Ook dan kunnen er een bonnenprinter en een pinapparaat aan worden gekoppeld. Het POS-systeem werkt in dat geval via de tablet in de cloud. Er is dus wel een internetverbinding voor nodig.
Een POS-systeem op een tablet is erg handig als een ondernemer bijvoorbeeld op een beurs staat. Het is immers er makkelijk om mee te nemen, zolang er maar een goede internetverbinding is.

 

Verschillende POS-systemen

Er zijn verschillende aanbieders van POS-systemen op de markt. Deze POS-systemen kunnen onderling ook van elkaar verschillen. Zo zijn er POS-systemen waarbij de integratie met de administratie een focuspunt is, terwijl andere POS-systemen meer gericht zijn op een bepaalde branche, zoals supermarkten of de horeca.